Obiective Turistice

1.ODORHEIU SECUIESC – LUTITA

– monumentul istoric din 1848, biserica reformata din secolul XIII – CRISTURU SECUIESC- biserica romano – catolica din sec XV, conacul Gyarfas ? statuia lui Nicolae Balcescu, opera sculptorului Mircea Spataru, se afla în parcul central al orasului – pomul de par al lui Petofi ? SIGHISOARA ? centurl si cetetea medievala – ODORHEIU SECUIESC

SIGHISOARA:

pic193.max

pic194.maxEste una din bogatiile Ardealului, considerata si astazi a fi cea mai frumoasa cetate locuita din Europa. Sighisoara este opera constructiva a colonistilor germani (sasii) adusi în Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar în secolele XII-XIII. Aici au convietuit timp de sute de ani sasi, romani, maghiari, tigani, evrei si alte minoritati. în trecut Sighisoara a trait din mestesugarie si din comert. Mestesugaria era bine organizata în bresle care aveau în afara organizarii si efectuarea meseriei si îndatorirea de aparare a orasului. Fiecare bresla era responsabila pentru un turn de aparare care era întretinut si aparat de ea. începând cu anul 1992, în fiecare vara, cetatea Sighisoarei îsi retraieste în mod fulgurant trecutul. Pe stradutele înguste, sub zidurile îmbatrânite de vreme, apar cavaleri, calugari, vrajitori, clovni si duhuri întrupate veniti dintr-o lume a trecutului.Turnurile breslelor de aparare, ca delatfel casele medievale vechi de câteva sute de ani, reprezinta obiectivele turistice din Sighisoara care atrag anual un numar mare de vizitatori români si straini dornici în gasirea atmosferei medievale. Centrul istoric al Sighisoarei este foarte bine mentinut, iar cetatea medievala este una dintre singurele cetati locuite din sud estul Europei.

LUTITA

pic220.max Numele satului Lutita este strâns legat de adunarea nationala secuiasca din anul 1506 si de evenimentele adunarii din 1848. Amintirea acestor evenimente se pastreaza pentru totdeauna în istoria secuimii. De acest loc se leaga si hotârarile legate de autonomia si autoguvernarea Secuimii, precum si chemarea catre fratii români si sasi pentru convietuire frateasca din timpul revolutiei din 1848. Executarea monumentului istoric 1848 a fost început în 1978 de sculptorii Târgu-Mureseni Hunyadi László si Kiss Levente, dupa proiectele lui Kulcsár Béla. Biserica reformata este un construita în stil gotic, se afla în centrul satului, având zid fortificat din piatra. Biserica a fost construita în secolul al XIII-lea.

CRISTURU SECUIESC

pic221.maxEste centrul cultural si economic al depresiunii Cristurului. Desi este o asezare veche, statutul de oras a dobândit-o abia în anul 1956. Se învecineaza cu 10 sate. Orasul este lung de 15 km în directia nord-vest sud-est. în parcul central, se afla statuia lui Petofi Sándor, opera sculptorului Márkos András (1971). Se spune ca poetul a petrecut ultima noapte din viata în acest oras înaintea bataliei de la Albesti unde a cazut pe câmpul de lupta. Una din cele mai frumoase statui ale lui Balcescu, opera sculptorului Mircea Spataru se afla în centrul orasului. Biserica romano-catolica, fost construit în stil gotic în sec. al 15.-lea ceea ce este atesta si de o gravura de piatra cu inscriptia 1458. Cu ocazia sapaturilor dintre anii 1968 si 1971 au fost descoperite în afara zidului bisericii morminte din sec. 11-12. si temelii ale unei biserici vechi. Muzeul Molnár István este unul dinte cele mai importante muzee etnogtrafice din judet mai ales pentru colectia etnografica si de arta contemporana. Muzeul are si o sectie etnografica în aer liber.

ALBESTI

pic174.max

pic175.max Comuna Albesti este asezata în partea sud-estica a judetului Mures, aceasta având limita administrativa comuna cu judetul Harghita în partea de est si cu municipiul Sighisoara în vest. Aici a fost vazut ultima data în viata marele poet Petofi Sándor. Aici se gaseste un muzeu si un monument istoric demn de vizitat.

2.ODORHEIU SECUIESC – SATU MARE

– portile secuiesti sculptate din lemn ? BAILE HOMOROD – izvoarele de apa minerale ? MIERCUREA CIUC ? cetatea Miko, muzeul secuilor din zona Ciucului – biserica catolica – liceul teoretic Marton Aron ?SUMULEU-CIUC ? complexul baroc – manastirea din secolul al XVII-lea ? BAILE TUSNAD ?lacul Ciucas, izvoarele de ape minerale, statiune balneo-climaterica ?LACU FANTA- ANA singurul lac vulcanic din România, rezervatie naturala – ODORHEIU SECUIESC

BAILE HOMOROD:

pic008.max

pic185.max– se afla în partea sud-vestica a Muntilor Harghita la o altitudine de 760 m, pe valea Homorodului Mare, din punct de vedere adminstrativ apartinând de Vlahita. Localitate veche cu microcluma subalpina, cu bai de interes local de apa minerala, azi tabara de tineret de interes national. Posibilitati de acces: pe D. N. 13A între Miercurea-Ciuc si Odorheiu Secuiesc, la o distanta de 17 km de municipiul Odorheiu Secuiesc. La Baile Homorod se afla 6 izvoare de apa minerala, mai importante sunt: Homorod, Clotilda, Lobogo (cu un debit de 20 l/min), Maria (cu un debit de 4 l/min), Ilona si Csorgo. Caracteristica comuna a apelor izvoarelor de mai sus este continutul bogat în minerale (Li, Mn, Br. J). Apele carbogazoase, cloruro-sodice, feruginoase sunt recomandate în afectiuni cardio-vasculare, în tratarea hipertensiunii arteriale si în afectiuni ale tubului digestiv. Nu sunt recomandate în afectiuni ulceroase si în hiperaciditate. Sunt utilizate atât în scopuri curative, cât si ca apa de baut. Dupa unele dovezi indirecte putem spune, ca apa acestor izvoare au fost folosite si în timpul ocupatiei romane. Ruinele “Földvár”Se afla pe Láz în apropierea vechiului drum roman. De fapt sunt urmele unui castellum roman, la numai 200 m sud-vest de acesta se afla alte ruine de fortificatii romane datând probabil din secolul al II-lea. Cele doua ruine sunt declarate rezervatii arheologice.

MIERCUREA CIUC:

pic143.max

pic198.max – s-a format în vecinatatea localitatilor deja existente: sumuleu, Toplita-Ciuc si Jigodin înca din sec. XII-XII. pe locul unde se tineau târgurile în zilele de miercuri – de unde vine si denumirea orasului. Construirea cetatii Mikó începe la 1623 din ordinul lui Hidvégi Mikó Ferenc (1585-1635). în anul 1849 viziteaza orasul si poetul revolutiei, Petofi Sándor, care în scrisoarea trimisa sotiei sale, Julia, scrie: “împrejurimile Miercurea-Ciucului si a Târgului Secuiesc sunt minunate?. în1968 a devenind resedinta judetului Harghita. De la aceasta data s-a intensificat industrializarea fortata a orasului, ducând la modificari semnificative în structura populatiei orasului. Majoritatea cladirilor din str. Petofi au fost construite la sfârsitul secolului XIX. sau la începutul secolului XX. Cladirea Primariei a fost construita în 1888. Palatul Justitiei a fost construit în 1905, iar Liceul Márton áron s-a dat în folosinta în 1911. Cele mai importante constructii din oras sunt biserica catolica din strada Florilor construita în 1758 si complexul din sumuleu, compus din manastirea din secolul al XVII.-lea, scoala si biserica din secolul al XIX.-lea,. Cea mai importanta institutie de învatamânt din oras este Liceul Márton áron, cu o traditie de peste 400 de ani. Muzeul Secuiesc al Ciucului are colectii etnografice, de carte veche, arheologice, de arta plastica si de stiintele naturi foarte valoroase. Galeriile Nagy Imre reprezinta o valoare deosebita pe aceasta paleta bogata. Mai multi oameni de seama si-au legat numele de numele orasului, cum sunt Kájoni János, episcopul Márton áron, pictorul Nagy Imre, dirijorul si profesorul de muzica Sarkadi Elek, si multi altii.

BAILE JIGODIN:

pic113.max

pic195.max – se afla la iesirea sudica din municipiul Miercurea Ciuc, pe DN.12. Apele minerale sunt carbogazoase, feruginoase, bicarbonate, sodice, calcice, cu un debit de 30 l/sec. Se recomanda si în cure interne cât si externe. Istoria localitatii sumuleu-Ciuc îsi are începuturile în sec. XII-XIII. Numele l-a primit de la dealul sumuleu (1035 m), care deriva de la verbul “somlik-somlyik” si înseamna vârf de munte.

SUMULEU:

pic110.max

pic148.max – Franciscanii s-au asezat definitiv la sumuleu probabil în anii 1400. Biserica si manastirea franciscanilor din sumuleu sunt un stravechi loc de pelerinaj al secuimii catolice si a ceangailor din Moldova. înca din sec. al XV.-lea credinciosii sau adunat la sumuleu cu ocazia sarbatorilor Sfântei Maria. în fiecare an, în sâmbata Rusaliilor, catolicii din Secuime si Moldova, dar si din alte parti, vin în pelerinaj la biserica Sfântei Fecioare Maria din sumuleu-Ciuc si înconjoara în procesiune dealul sumuleu-Mic, la coborâre împodobindu-si steagurile cu crengi de mesteacan. în anii 2 000-2 005 mai mult de 400.000 de oameni au venit în pelerinaj la sumuleu si au participat la marea procesiune religioasa. Un rol important în cadrul procesiunii de Rusalii îl are unul din cele mai valoroase obiecte ale bisericii, labarumul.

BAILE TUSNAD:

– in cheile Oltului, la poalele muntilor acoperiti cu brazi se afla Orasul Tusnad Bai, localitate situata în partea sudica a Depresiuni Ciucului, între muntii Harghita si Bodoc. Fondarea statiunii a fost în 1842 si este cunoscuta pana astazi ca ?Mica Elvetie?. Vindecarea miraculoasa a unui fiu de cioban a atras atentia asupra efectului terapeutic a apelor minerale, dupa care sa pus bazele unei societati pe actiuni în vederea exploatarii statiunii în anul 1845. Numele Tusnad Bai apare în 1861. Statiunea de renume Europeana a fost declarata oras în 1968. Despre apele minerale din zona Tusnadului exista dovezi scrise înca din secolul XVIII, în care se mentioneaza existenta unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de catre localnicii satelor din apropiere. Denumita ?Perla Ardealului? Tusnadul este una dintre cele mai frumoase asezari balenare din tara noastra. Statiunea cu diverse izvoare de ape minerale, mezotermale si mofete este recomandant pentru tratamentul bollilor cardio vasculare, urinare si a sistemului nervos. Localitatea se afla la o altitudine de 650m, cu climat subalpin, aerul puternic ozonat, bogat în aerosoli si ioni negtaivi care fac ca statiunea sa dispuna de un bioclimat tonic, favorabil reconfortari psihice.

LACUL SFANTA ANA

pic141.maxEste unicul lac de origine vulcanica de pe teritoriul României si din întreaga Europa, aflându-se la o altitudine de 946 metri. Lacul are un diametru de peste 500 de metri si o adâncime maxims de 7 metri. Are suprafata de circa 195.280 mp. si un volum de apa de aproximativ 786.360 m?. Forma lacului este asemanatoare unei palete de pictor. Apa – fiind o apa aproape distilata – este extrem de curata, mineralizatia fiind de 0,002%, lacul este considerat cel mai curat din lume, dar din lipsa sarurilor minerale apa nu este potabila. La începutul secolului s-a colonizat o specie de somn pitic în apa lacului. Malul lacului este un loc ideal pentru recreere, pentru scaldat în perioadele mai calde ale anului. Lacul este considerat rezervatie naturala. Aici se afla o capela romano-catolica, purtând hramul Sfintei Ana. Zona – inclusiv Tinovul Mohos din craterul vulcanic vecin, cu numeroase raritati botanice de pe vremea glaciatiunii (roua cerului, o planta carnivora) – este legata cu poteci turistice marcate de statiunea Tusnad Bai, respectiv cu Baile Balvanyos.

3.ODORHEIU SECUIESC – BAILE SEICHE

– mormântul si monumentul lui Orban Balazs cu cele 14 porti secuiesti – BISERICANI- muzeul local, case tipice secuiesti – LUPENI – mormântul scriitorului Tamasi Aron, casa memoriala – CORUND – centrul olaritului si ceramicii populare, prelucrarea iscaii si paiului – expozitie cu vânzare de lânga drumul principal – PRAID – salina, baia termala sarata- SOVATA – lacul sarat Ursu – ODORHEIU SECUIESC

LUPENI:

pic018.max

pic176.max – Este satul natal al renumitului scriitor Tamási áron, monumentul dedicat scriitorului, mormântul lui si casa memoriala. Satul se întinde în valea Nicaului de Sus, pe cele doua maluri ale râului, la altitudinea de 540-580 m. Mormântul marelui scriitor al secuimii se gaseste la marginea vestica a satului, în spatele bisericii romano-catolice si a cimitirului, într-un parc frumos plin de flori. Monumentul lui Tamasi este opera sculptorului Szervátiusz Jeno, si fiului sau Tibor (1972-74). Monumentul este sculptat dintr-o stânca de 3 metri înaltime, 1 m latime, având greutatea de 8 tone, adusa aici de pe muntele Harghita, pe care sunt reprezentate personajele din operele lui Tamási. Biserica romano-catolica a fost construita între anii 1842-1848, în stil clasicist, pe dealul Bisericii, aflat la vest de sat, la 581 m altitudine. Casa memotiala al scriitorului a fost inaugurata la 24 septembrie 1972. Este casa parinteasca a scriitorului, construita acum 150 de ani, din lemn cioplit cu acoperis din sindrila. Aici sunt expuse obiectele personale, manuscrisele, operele, scrisorile, fotografiile scriitorului.

CORUND:

pic022.max

pic041.max – Este una din cele mai mari comune ale judetului Harghita, cea mai renumita asezare a tinutului Sarii. Numele de Corund e inseparabil de ceramica populara, fiind unul din centrele olaritului popular din Transilvania. Locuitorii satului pe lânga traditionalul olarit ei se ocupa si de prelucrarea lemnului, de produsele din iasca si de comert ambulant. Materia prima pentru olarit, lutul de buna calitate, se extrage de lânga pârâul Sacadat, care curge pe partea vestica a satului. Satul a avut cândva si mina de aragonit (azi zona protejata) si un strand cu apa minerala (în zilele noastre aici au loc traditionalele târguri de ceramica). Marfurile artizanale expuse în fata caselor atrag turistii care trec prin satul Corund. Ei pot alege din frumoasele obiecte din ceramica, pai sau rogojina, articole din lâna, iasca sau lemn.

Monumentul memorial aflat în vechiul centru al comunei a fost înaltat în cinstea eroilor cazuti în cele doua razboaie mondiale (este opera sculptorului clujean Benczédi Sándor) în apropierea intersectiei spre Atia, popasul árcsó ofera loc de odihna pentru turisti. Pe acest loc, între podul de pe pârâul Corundului si Cabana árcsó se tine, începând cu 1978 una din cele mai importante târguri de ceramica populara din tara. Târgul, care are loc în primul sfârsit de saptamâna din luna august este ocazia cu care mesterii olari din Corund si de pe tot cuprinsul tarii îsi prezinta produsele.

PRAID:

pic012.max

pic222.max – se afla la 38 km de Odorheiu Secuiesc. Muntele de sare a Praidului a fost, secole de a rândul “pâinea” localnicilor, principalul mijloc de subzistenta a întregii zone. Masivul de sare de la Praid, are cam 3 miliarde de tone de sare, într-o grosime de 1600 m, rezerva salina de aici fiind o raritate geologica. Vizitatorii si bolnavii astmatici sunt dusi în interiorul salinei pâna aproape de nivelul de exploatare. Autobuzul coboara cam 80 de metri într-un tunel de lungime cca. 1500 m. Exploatarea sarii se face de la nivele si mai joase, ultimul nivel fiind la o adâncime de 280 m de la nivelul intrarii în salina. Sarea extrasa este de buna calitate. Salina functioneaza cu numai 100 de mineri, care extrag zilnic cam 600 de tone de sare. Baile mezotermale de la Praid se afla la sud de drumul judetean 13A, la poalele nordica ale dealului “Sohata”. Apa sulfurico-calcica, având concentratie de sare ridicata este adusa aici prin tevi de fier de la distanta de 1,4 km, dintr-un put forat de 2200 m adâncime. Bazinele în aer liber având cca. 1200 m2 suprafata, având temperatura de 46 °C. Zona de protectie a naturii “Sohata” are o suprafata de 8 ha si se întinde la sud-vest de centrul comunei. In casa de cultura putem vedea o frumoasa expozitie etnografica, cu aproape 2000 de obiecte expuse. Holul casei de cultura gazduieste expozitia permanenta a lui Páll Lajos, pictor din Corund. Casa memoriala áprily Lajos a fost inaugurata la 19 octombrie 1991 si prezinta obiecte personale si manuscrise ale poetului.

SOVATA:

pic112.max – oras central-nordic al României, aflat pe cursul superior al râului Tarnava Mica, la poalele Muntilor Gurghiu din Carpatii Orientali, la o altitudine altitudine 475-530 m, 50 km de Municipiul Odorheiu Secuiesc. Statiune cu sezon permanent în 1850 devine statiune balneara. Sovata este înconjurata de paduri de fagi, de stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si mesteceni. Statiunea are o clima subalpina, cu veri racoroase si ierni blânde. Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Alunis (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru cu ape clorate, cu concentratie mare de minerale si prezentând fenomene heliotermale. Vara, temperatura apei se încalzeste si apa calda este protejata de un strat de apa proaspata provenitt din râulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionând ca un izolator termic. Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu -18,4 m adâncime-, sa varieze între 10-20°C la suprafata, si 40-60°C la adâncime. Statiunea este indicata în principal pentru tratamentul bolilor ginecologice dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale, stari, pentru boli ale sistemului nervos periferic, boli cardiovasculare . Posibilitatile de recreare si de practicare a sportului sunt de asemenea numeroase .

4.ODORHEIU SECUIESC – MIERCUREA CIUC – SICULENI ? IZVORUL MURESULUI – GHEORGHENI – LAZAREA

? castelul baroc al familiei Lazar – LACU-ROSU – lacul de baraj – CHEILE-BICAZULUI – rezervatie naturala – ODORHEIU SECUIESC

GHEORGHENI :

pic197.max – este al treilea oras al judetului Harghita dupa numarul locuitorilor. Se afla la marginea estica a bazinului Gheorghenilor, la altitudinea de 810 m. Várszeg, cândva a fost cartierul armenilor, azi este parte integranta a orasului. Este considerat ca fiind polul rece al tarii. Numarul mediu al zilelor cu temperaturi sub 0 grade depaseste 160 anual. în ziua de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, se organizeaza anual sarbatoarea orasului. Orasul se situeaza lânga DN12, 65 km de la Odorheiu Secuiesc – prin pasul Liban, drumul judetean 138. Lacul Rosu este la 29 km din centrul orasului. Piata de odinioara, astazi Piata Libertatii, este unul din cele mai frumoase centre orasenesti, format în jurul uni mic parc. Aspectul de astazi s-a format pe la sfârsitul secolului XIX, când în locul caselor primitive ale mestesugarilor s-au construit cladiri etajate, cum ar fi cladirea judecatoriei sau a spitalului. Tot aici se afla statuia Sfântul Nicolae, opera sculptorului Burján Emil. în oras puteti vizita: Biserica romano-catolica, Biserica Armeneasca si Muzeul orasenesc. în 1977 a fost dezvelita statuia lui Kossuth Lajos (1802-1894) în apropierea casei de cultura, opera sculptorului Miholcsa József din Târgu Mures.

LAZAREA:

pic017.max

pic192.maxEste una din cele mai vechi asezari ale depresiunii Ghiurghiului, mai nou a devenit una din centrele cultural-artistice ale zonei. Monumentele sale combina în mod fericit elementele goticii clasice cu formele arhitecturii renascentiste si cele ale barocului precum si cu formele caracteristice culturii populare ale zonei. Tabara de creatie fondata cu scopul de a perpetua valorile artei populare se îmbina armonios cu lumea specifica a comunitatii de artisti plastici care anual se strâng în aceasta comuna pentru recreere si pentru a beneficia de atmosfera prielnica creatiei. Expozitiile de arta plastica si arta populara, au dobândit un renume care depaseste granitele tarii.
Aici se afla si un parc de statui a coloniei de artisti.în versantul sud-vestic al muntelui Szármány, nu departe de castelul medieval al contilor Lázár este o cariera abandonata de marmura. Marmura alba si gri a avut odinioara cautare si peste hotare, fiind o materie prima excelenta pentru sculptura. Satul are si izvoare de apa minerala. Lazarea are patru monumente importante, fiecare reprezentând o alta epoca istorica. Fiecare constituie o valoare deosebita: biserica fortificata romano-catolica, capela Sfântul Anton, manastirea si biserica franciscana, si castelul familiei Lázár.

LACUL ROSU:

pic117.max

pic147.maxLacul de baraj natural se afla în Muntii Hasmas la altitudinea medie de 980, într-o zona deosebit de pitoreasca. Clima este montana, temperatura medie anuala 5,5 grade C, cu vânturi moderate. Se recomanda pentru odihna, vacanta si turism. într-o zi ploioasa din1837 o parte a versantului nord-vestic al muntelui s-a prabusit si a obturat valea unde se uneau patru pâraie, dând nastere lacului. Suprafata lacului este de 12,6 ha, adâncimea maxima de 10,5 m. Statiunea se afla la distanta de 32 km din centrul orasului Gheorgheni, pe drumul national DN 12 C. Conditiile climaterice, specifice recomanda aceasta statiune pentru tratarea asteniilor nervoase, surmenaj si afectiuni glandei tiroide.

CHEILE BICAZULUI:

pic118.max – chei in Carpatii Orientali, pe valea râului Bicaz, facând legatura între Transilvania si Moldova, are lungimea de 8 km.Cheile Bicazului atrag prin frumusetea lor numerosi turisti. Sunt strabatute de o sosea serpentina.

Aflate doar la 3 km de statiune, acestea ofera privelisti de o rara frumusete. Peretii de calcar ai Cheilor Bicazului sunt un rezultat al fierestruirii lor de catre apele repezi ale Bicazului, dând impresia unor adevarate ziduri de cetate medievala; pe parcurs se pot admira “Piatra Altarului” – un masiv stâncos de 1120 m altitudine, impresionant prin verticalitatea sa, al carui vârf este tinta alpinistilor încercati.

5.ODORHEIU SECUIESC – SANPAUL

– lacurile sarate – lacuri pentru pescuit – rezervatia naturala – RUPEA – BRASOV- Biserica Neagra – POIANA – paradisul de schi – RASNOV – cetatea – BRAN – castelul lui Dracula – ODORHEIU SECUIESC

BRASOVUL:

j

pic230.max– este plin de locuri care merita sa fie vazute. De lungul timpului s-au ridicat nenumarate constructii care au devenit azi atractii turistice.
Originile Brasovului ca oras se pierd în negura evului mediu. Primul document scris despre Brasov dateaza din 1235 când orasul era mentionat sub denumirea de Corona.
Datorita pozitiei sale geografice si relatiilor bune cu Moldova si Valahia, Brasovul s-a dezvoltat repede devenind unul dintre cele mai importante centre comerciale din Transilvania.
Bisercica Neagra a fost construita în jurul anului 1380, a fost partial distrusa dupa marele incendiu din 1689 când a primit numele de Biserica Neagra. Este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din România datând din secolele XIV-XV. Constructia bisericii a început în anul 1384 si a fost finalizata în anul 1477. Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei masurând 89 de metri lungime si 38 de metri latime. în aceasta biserica încap circa 5000 de persoane.

Aici se afla cel mai mare clopot din Româia, un clopot din bronz care cântareste 6 tone. Este cunoscuta si pentru marea sa orga, cea mai mare din Sud Estul Europei având peste 4000 de tuburi. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre constituie cea mai bogata colectie de acest tip din România. Cetatea Brasovului construita în vârful unui deal în anul 1395. Astazi cladirea adaposteste un restaurant cu specific românesc. în anul 1547 umanistul Johannes Honterus a fondat bibliotheca Liceului German în care, se afla traduceri din scriitori antici si altor scriitori umanisti din Europa. Cladirea în care a functionat bibllioteca a fost transformata în casa de locuit.

BRAN

pic186.max

pic187.max – se situeaza la 30 km de Brasov, între Muntii Bucegi si Piatra Craiului, este un important punct de reper al turismului din România, datorita atât frumusetii peisajului, cât si a legendarului castel Bran. Recent au fost inaugurate 2 pârtii de schi totalizând 6 ha teren schiabil în cele mai bune conditii. Pârtiile sunt dotate cu instalatie de transport pe cablu. Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezintî actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea. De-a lungul vremii Cetatea Bran si-a îndeplinit cu prisosinta rolul de aparator iîpotriva invaziei turcesti. Oaslui Brasv doneaza Castelul Bran Reginei Maria a României Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la înfaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. în anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu întreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapâneste pâna în 1948. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, în anul 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, ramânând o perioada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Fiind într-o stare avansata de degradare, în anul 1987 Castelul intra în restaurare, lucrare terminata în linii mari în 1993. Definitivarea organizarii muzeistice se va face dupa noi criterii, rezultat al cercetarilor din ultimii ani.

MUNTII FAGARAS

pic036.max

pic119.max – M-tii Fagaras fac parte din lantul Carpatilor Meridionali. Se disting doua siruri de munti, unul nordic si altul sudic. între cele doua siruri se afla culoarul Lovistei. sirul nordic apare sub forma unei creste neântrerupte, cel sudic, fragmentat de ape, si are ca principali componenti M-tii Iezer-Papusa, Ghitu, Muntisoru-Fruntii si Cozia. Ei se întind în lungime pe cca. 70 km si în latime pe cca. 40 km.,având o suprafata de mai bine de 2000 kmp. în cuprinsul M-tilor Fagaras se afla opt din cele 14 vârfuri ale muntilor României care ating altitudinea de 2500 metri: Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535m), Coltul Vistei Mari (2527m), Lespezi (2517m), Vânatoarea lui Buteanu (2507m), Hartopu (2506m), Cornu Caltunului (2505m), si Dara (2500m). Muntii Fsgaras, cu înaltimi care depasesc 2500 m au o clima aspra cu caracteristici specifice climei temperate si climei subpolare. Pe crestele muntilor se ajunge la o temperatura medie anuala sub 0 grade Celsius, iarna poate dura 6-7 luni.
Avalansele constituie cel mai mare pericol obiectiv cu care sunt confruntati cei ce se gasesc iarna în Fagaras. în acesti munti s-au produs cele mai mari si mai periculoase avalanse cunoscute la noi. Flora care se gaseste aici traieste în conditii vitrege. Printre speciile predominante cresc diferite plante cu flori viu colorate: floare de colt, sângele voinicului, etc. ele sunt protejate de lege. Fauna este reprezentata prin multe specii dintre care, în primul rând, trebuie sa mentionam capra neagra dar si cerbul carpatin, ursul si mai rar râsul. Apele au sapat vai adânci si înguste creând acele muchii nordice Fagarasene de o frumusete rara întâlnita în Carpati. Glaciatia cuaternara a lasat în urma ei nu numai custurile ascutite, circuri si vai largi, ci si o serie de microdepresiuni în care apa acumulata a format lacuri glaciare. Cel mai întins lac glaciar fagarasan este Bâlea (4,65 ha), cel mai adânc este Podragu (15,5 m) si la cea ai mare altitudine este Lacul Mioarelor (2282 m) .

6.ODORHEIU SECUIESC – MIERCUREA CIUC – JIGODIN

– casa memoriala lui Nagy Imre, expozitia de pictura – SFANTU GHEORGHE – muzeul secuilor, fortareata reformata – ILIENI – biserica fortareata – ZAGON – casa memoriala Mikes Kelemen – CHIURUSI – casa memoriala Körösi Csoma Sandor – COVASNA – statiune balneo-climaterica – ODORHEIU SECUIESC

SFANTU GHEORGHE:

pic190.max

pic196.maxResedinta de judet, este unul din cele mai vechi orase din secuime. Prima atestare documentara dateaza din anul 1332. Numele orasului provine de la patronul bisericii din localitate, Sfântul Gheorghe. De-a lungul timpului, orasul a fost centrul economic si administrativ. Orasul are azi peste 70.000 de locuitori, este asezat pe malul râului Olt, în valea dintre Muntii Baraolt si Muntii Bodoc. Cele mai importante cladiri publice ale orasului sunt Biserica reformata fortificata, a fost construita la sfârsitul secolului al XV-lea în stil gotic. Turnul nou a fost construit în 1829, iar orga noua a maestrului József Angster din Pécs a fost instalata în 1885. Construirea cladirilor care înconjoara fosta piata, centrul de azi al orasului, a început în prima parte a secolului al XIX-lea. Bibilioteca judeteana a fost construit în 1832, iar teatrul în 1854-56, unde si-a început activitatea în 1948. Prin 1868 a fost construit Bazarul, în turnul caruia în 1893 ceasornicarul Müller din Budapesta a instalat ceasornicul. O nota particulara confera orasului cladirile proiectate de arhitectul Károly Kós:Muzeul National Secuiesc, Grupul ?colar Textila Oltul, Scoala Primara Reformata (azi Casa Elevilor), cladirile vechi ale spitalului, precum si câteva locuinte. Cladirea Gimnaziului Syekely Miko a fost inaugurata în1893. Cândva, erau vestite târgurile din Sfântu Gheorghe. Dupa 1990 s-a încercat reînnoirea acestei traditii prin organizarea a doua târguri în fiecare an. Târgul de primavara coincide cu ziua sfântului patron al orasului, Zilele Sfântu Gheorghe (24 aprilie), când centrul orasului este scena unor ample manifestari. În toata tara, politica de industrializare fortata a vechiului regim a dus la distrugerea spatiului urbanistic traditional al localitatilor. Nici Sfânti Gheorghe nu a scapat neatins, o mare parte a orasului cazând prada urbanizarii megalomane. Totusi, spre deosebire de multe alte orase, aici centrul si-a pastrat partial aspectul din trecut.

ILIENI:

pic181.max

pic182.maxEste o comuna situata la 7 km sud de Sfântu Gheorghe, care-si trage numele de la Sfântul Ilie (Illyés), sarbatorit de locuitori în ultima duminica a lunii iulie. Cetatea taraneasca a fost construita în sec. XV – XVII si restaurata în 1992, intrând în circuitul turistic. Biserica reformata din incinta cetatii, pastreaza în interior stranele pictate cu ornamente florale în stilul Renasterii si al barocului.
Cu ajutorul preotului satenii au primit ajutor din Elvetia si au reformat agricultura cu succes. Din aceasta cauza nicelul lor de trai este mult peste nivelul taranilor din Transilvania. Merita sa fie vizitata câte o gospodarie din sat. În conacul Séra are loc o expozitie dedicata unor scriitori de renume, cum sunt Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Szabó Dezso. În sat se afla un centru de
calarie si o crescatorie de struti.

BEZID:

DCF 1.0

DCF 1.0In apropiere de Sângiorgiu de Padure (lânga Sighisoara) se afla satul Bezid, scufundat sub ape între 1988 si ’89. Satul a fost inundat în urma sistematizarii puse la cale de Ceausescu. Apa lacului da forta turbinelor din barajul din apropiere. Sub lac zac de prin vara lui ’88 o suta de case, un dispensar si o gradinita. înca mai exista neacoperita de ape doar biserica reformata, construita pe un deal. Pe marginea lacului a fost ridicat un monument în memoria evreilor care au fost dusi în lagare de catre germani, din aceste locuri. O bucata din zidul unei case – unde este pus o placa memorativa – aminteste astazi de gospodariile acoperite de ape. Foarte aproape de vatra vechiului sat se afla Bezidu Nou, satul in care s-au mutat o parte din cei ale caror case au fost acoperite de apa.

BÁLVÁNYOS:

pic045.max

pic227.max – este o statiune balneoclimaterica permanenta, si este situata pe versantul sudic al muntilor Bodoc în curbura Carpatilor la o altitudine de 950 m. Datorita calitatilor terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale si emanetilor post vulcanice prezentate sub forma de mofete, statiunea ofera oaspetilor conditiile unei vacante excelente si din vedere terapeutic.

Datorita rocilor vulcanice si sedimentare din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia a mai multor izvoare de apa minerala. Multumita compozitei lor chimice sunt remarcabile în cure de baut, în tratamentele afectiunilor stomacale si intestinale si ale sistemului cardiovascular. Linistea, aerul ozonat si bogat în ionuri negative transforma statiunea într-un El Dorado al bolnavilor psihici.
în pestera Pucioasa din Turia s-au acumulat gaze terapeutice, pe peretele sale se gasesc picaturi de “vitriol” care au fost si sunt si azi folosite de oameni pentru tamaduirea si vindecarea proprie.

ZAGON

pic170.max

pic171.max

pic231.maxSe afla în partea sud-estica a judeîului Covasna, este strabatuta de DJ 121E, la o distanta de 14 km de orasul Covasna. Comuna Zagon se afla la o înaltime de circa 560 m fata de nivelul marii. în comuna exista o traditie: întalnirea corala din fiecare an. Conform datelor statistice, la 1 iunie 1998, comuna Zagon avea 5361 locuitori
în centrul comunei se afla “Centrul cultural Mikes” cu muzeul pentru Mikes Kelemen, pentru Kis Manyi, actrita de teatru si cinema. în comuna Zagon se afla Biserica Ortodoxa, care a fost declarata monument istoric.

CHIURUSI

pic111.max

pic205.maxSe afla la poalele Muntii Bredtcului. Este o asezare mica, dar cunoscut datorita carturaruluide de renume international Korösi Csoma Sándor. Satul apartinea pe vremuri de Scaunul Orbai, iar acum este subordonat adminisrtativ orasului Covasna. Acum are aproximativ 600 locuitori. Casele erau zugravite în alb, acoperisurile cu sindrie si în fata având un pridvor mare. în afara de sure în fiecare gospodarie era curte de pasari, gradina de zarzavat si gradina de fructe. Multi au cautat munca în oras unde noua civilizatie a deschis viziuni noi între locuitorii satului. Oamenii de aici erau calvinisti si au avut biserica si scoala. Biserica de astazi s- a construit în 1776. în regisrtul starii civile ramasa de atunci, este înregistrata si nasterea lui Korösi Csoma Sándor pe 4 aprilie 1784.

COVASNA

pic183.max

pic184.maxEste situata în curbura Carpatilor Orientali, la poalele muntilor Bretcu în depresiunea Târgu Secuiesc. Cunoscut ca orasul izvoarelor minerale, Covasna este traversata de pârâul cu acelasi nume. Altitudinea variaza între 550-600 m, iar climatul este racoros. A fost declarat oras în 1952, în zilele noastre numara 12 500 locuitori. Este una dintre cele mai importante statiuni balneoclimaterice ale României.

7.ODORHEIU SECUIESC – BRADESTI – ZETEA

– mestesuguri taranesti traditionale – SUBCETATE – lacul de baraj – IZVOARELE – HARGHITA MADARAS – posibilitate pentru schitúrázás – ODORHEIU SECUIESC

ZETEA

pic172.max

pic173.max – este una din cele mai mari comune ale judetului Harghita. Din punct de vedere administrativ-teritorial de Zetea apartin satele: Sub Cetate, Izvoare, Desag, sicasau si Târnovita. Zetea este centrul exploatarii si prelucrarii lemnului. Se situeaza în valea râului Târnava Mare, lânga drumul judetean 138, la 6 km de Bradesti, 11 km de Odorheiu Secuiesc si 52 km de Gheorgheni. Biserica romano catolica a fost construita în anii 1912-14. Este cea mai mare biserica din regiune. Altarul principal al bisericii, construit în stil baroc si a fost preluat din vechea biserica medievala.

SUBCETATE:

pic201.max

pic202.max – se întinde lânga cursul râului Târnava Mare, în apropierea revarsarii pârâului Izvoare, lânga drumul judetean 138. Distanta sa pâna Odorheiu Secuiesc este de 19 km. Este singurul lac artificial al râului Târnava Mare. Lacul de acumulare a fost construit între anii 1976-1992, cu scopul de-a folosi cât mai eficient si mai variat cursurile de apa de suprafata: asigurarea apei potabile si apei industriale pentru orasele Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Sighisoara, Medias, prevenirea inundatiilor si productie de energie electrica. 75% din apa lacului de acumulare este pastrata ca rezerva pentru a se putea mentine debitul apei râului Târnava Mare în perioadele secetoase. Capacitatea lacului de acumulare este de aproximativ 50 milioane m3. Lacul are urmatoarele dimensiuni: lungimea 2,6 km, latimea 400-800 metri. Ruinele cetatii Zete se afla pe dealul Desag, la 812 m altitudine. Pe vremuri de aici a fost supravegheat drumul care ducea la Gheorgheni numit si “Drumul Sarii”.

VLAHITA

pic203.max

pic204.maxOrasul Vlahita este situat la cotele cele mai înalte dintre orasele harghitene, vatra localitatii fiind la 860 m fata de nivelul marii. Se afla la jumatatea drumului dintre Miercurea-Ciuc si Odorheiu Secuiesc, lânga DM 13A care traverseaza orasul. Orasul propriu-zis se afla la o distanta de 2 km spre sud de acest drum. Bazele de tratament Baile Vlahita situate la est de oras si statiunea Selters apartin acestui oras. Din anul 1968 se numara printre orasele judetului Harghita si dezvoltarea lui este strâns legata de siderurgie. Principala atractie a oraselului este atelierul de forjat vechi de 140 ani. Este singura uzina de fier din regiune ce functioneaza cu energia apelor. Este considerat ca monument industrial în registrele oficiale ale monumentelor. A fost construita între anii 1839-1860 în partea sudica a localitatii. Are o importanta deosebita în dezvoltarea industriei siderurgice. Combinatul
Metalurgic este mai veche decât cea de la Hunedoara. Poiana narciselor se afla la 1,5-2 km pe directia sud-vest de la oras, si se poate ajunge la poiana pe o poteca care duce prin “Pokolláz”. Floarea de narcise acopera un teren de 300 ha si înfloreste în luna mai, are un miros puternic. Pe un metru patrat pot fi peste 180-200 fire de flori.

HARGHITA-MADARAS:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA – Vârful cel mai înalt de 1801 m si este muntele legendar al secuilor. Numele “Harghita” este de origine necunoscuta. Specialistii în lingvistica nu au fost capabili sa dea o explicatie stiintifica privind originea sa, dar în datinile locale traieste legenda, conform careia este numele unei fete a unei capetenii ai hunilor. Aici sunt pârtii de schii pentru amatorii sporturilor de iarna.

BAILE HAGHITA:

pic145.max

pic188.max – Statiunea balneoclimaterica Harghita Bai se afla la o altitudine de 1350 m, într-un peisaj pitoresc. Cu doua mofete solfatariene si cu ape carbogazoase cu o compozitie chimica diferita, creeaza posibilitatea unor tratamente variate, în cura interna si externa. Se afla la 38 km de Odorheiu Secuiesc (Drumul national 13 A). Are izvoare minerale, aici puteti merge la drumetii montane, are paduri de stejari si de pini si nu în ultimul rând pârtii de schii!

8.ODORHEIU SECUIESC

– vizitarea orasului – cetatea Budvar, Capela romanica, biserica catolica si franciscana, casa memoriala Tompa Laszlo, , baile Seiche, cu mormântul lui Orban Balazs, muzeul municipal, etc.

ODORHEIU SECUIESC:

– un oras pitoresc cu marturii istorice si culturale ? este situat la poalele muntilor Harghita, între coline împadurite, pe malul Târnavei Mare, la o altitudine de 447 m . Orasul are peste 650 ani si numara peste 40 000 locuitori. Este considerat centrul economic si cultural al depresiunii Odo

pic103.max

pic140.maxrhei. Este municipiu din 1968 si dupa Miercurea Ciuc, este al doilea oras ca marime, important centru zonal, legatura între multe obiective din Harghita. Dezvoltarea istorica si economico- politica a localitatii se leaga cu evenimentele petrecute în zona secuimii. Se remarca prin monumentele sale arhitecurale specifice si prin bisericile inedite, atragând un numar semnificativ de turisti, câstigând chiar si aprecierea calatorilor în tranzit. Accesibilitate: Odorheiu Secuiesc se afla la 52 km de Miercurea Ciuc, la 100 km de Târgu- Mures si la 200 km de la Clu-j Napoca. Cu mijloacele de transport rutier se ajunge în oras pe drumul national E13. De la Sighisoara (52 km) se ajunge si pe cale ferata. Se poate vizita muzeul local, ruinele cetatii medievale “Szekely Tamadt”, biserica si manastirea franciscana, cladirea primariei municipale, biserica reformata, parohia si biserica catolica, liceul catolic, colegiul calvinist, liceul de muzica si arte plastice, casa de cultura etc.

BAILE SEICHE:

pic179.max

pic180.max

pic223.max

pic224.max – este zona de agrement al municipiului Odorheiu-Secuiesc si este strâns legat de numele lui Orbán Balázs, cel care este înmormântat în acest loc. Apa minerala carbogazoasa cu gust de petrol este bun pentru cura de baut, apa termala cu continut de sulf si mofeta se gasesc în valea pitoreasca a pârâului Sos. Aici este organizat de mai mult de trei decenii Festivalul folcloric Szejke, unde este prezentata traditia vie a folclorului autentic din tara si peste hotare. Orbán Balázs (1829-1890) a fost “cel mai mare dintre secui”, scriitor, istoric, etnograf, publicist, fotograf si personalitate publica. Monumentul de pe mormântul lui a fost construit în anul 1969. Expozitia de porti populare s-a înfiintat pentru pastrarea si expunerea artei populare ornamentale. în colaborare cu mai multe persoane, iubitori al artei populare si Muzeul Haáz Rezsö din Odorheiu Secuiesc, s-au construit 14 porti secuiesti. în apropierea mormântului, prima poarta, e fosta poarta a lui Orbán Balázs, care a fost adus la Baile Seiche. Sub bolta portilor putem face a plimbare spre mormântul marelui secui.

Design & SEO by Publicistic